Om Helle Fonager

Terapi og angstbehandling er en dyb følelsesmæssig personlig rejse ind i kendte og ukendte områder af dit liv.

Vælg derfor din terapeut med omhu.

Terapi og angstbehandling handler om at skabe forandring og udvikling i livet

Og finde nye veje i fastlåste konflikter. Det kan være konflikter du har med dig selv, i dit parforhold, i familien, i dine relationer eller på din arbejdsplads.

At starte et forløb er en tillidssag, det er derfor afgørende for dit forløb, at du har en god relation til din terapeut, så du føler dig tryg og har tillid til processen.

Få afklaring. Hvad har du brug for?

Du har mulighed for at booke en afklarende forsamtale, så du kan få klarhed og svar. Du kan også ringe i min telefontid om mandagen, hvor jeg har god tid til at svare på dine spørgsmål.

Hvis du ønsker der skal ske noget nyt - er du nødt til at gøre noget nyt

Hvis du ønsker noget andet – så gør noget andet

Et godt sted at starte

Lær at give slip på de andres mening om dig, så de ikke står i vejen for dit fulde potentiale og dine drømme. De andres mening om dig, er jo deres, og har dermed ikke noget med dig at gøre.

Jeg har selv været slave af de andres mening om mig, eller det jeg troede, de mente, tænkte om mig. Jeg tjekkede aldrig, det turde jeg ikke. 

Hvad med dig? Kan du genkende at være slave af det, du tror, andre tænker og mener om dig?

Hvem er jeg, og hvad har inspireret min proces

Jeg er født i 1966. Jeg er en åben, direkte, vedholdende og dynamisk person – at skabe tillid, arbejde med mennesker, læring, udvikling og forandringsprocesser har altid ligget mit hjerte nært.

Jeg kan lide at følge med tiden, gå tæt på og fordybe mig. Det medfører løbende uddannelse, kurser, egen terapi og supervision.

Min nysgerrighed og søgen har givet mig mange års erfaring i arbejde med børn og unge, udsatte unge og voksne, vejledning, rådgivning, terapi, supervision, undervisning og gruppeledelse.

Som terapeut arbejder jeg ud fra et fænomenologisk, humanistisk og eksistentialistisk perspektiv – hvilket betyder, at jeg ser og oplever mennesket som grundlæggende godt, at vi har en medfødt iboende stræben mod udvikling og forandring. At vi kun kan mødes og forstås ud fra vores egen forståelse af os selv og vores individuelle tilværelse.

At vi som mennesker, hver især selv er ansvarlige for vore handlinger, valg som fravalg og vores livskvalitet er dybt afhængig af vores evne til at være tilstede, træffe valg, tage beslutninger og være nærværende i vores relationer og i livet som helhed.

Min vej er båret af et dybtfølt inderligt ønske

– et ønske jeg har for mig selv og for alle mennesker i hele verden –

At hvert menneske må finde friheden til at være sig selv, sammen med andre

 

Et valg – en, to mange beslutninger – drømme der blev til virkelighed

I 2012 tog jeg en skelsættende beslutning

Jeg sagde farvel til lærerjobbet, lukkede døren bag mig og startede op som selvstændig med egen praksis. En beslutning, der i den grad forandrede mit liv. Jeg gjorde mine erhvervsmæssige drømme til virkelighed.

Og i dag er jeg inderligt taknemmelig og stolt over min beslutning, der bestemt ikke var angstfri, tværtimod. Den krævede alt mit mod og mere til.

I dag laver det, jeg brænder allermest for, intet mindre. At hjælpe børn, unge, voksne, fagpersoner og terapeuter til en forståelse af angstens væsen og ikke mindst, at lære dem strategier til at håndtere den stærke følelse, så de kan hjælpe sig selv og andre.

Min Drivkraft

Jeg har tit undret mig over, hvorfor det var så svært for mig at folde mine drømme ud – at gøre det, som jeg inderlig brændte for og stå op for mig selv. Det har altid været let for mig at se de andres behov, hjælpe, hvor jeg kunne. Det var knap så enkelt, når det kom til mig selv og mine egne behov.

Det var ikke en bevidst handling – sådan var mit liv bare. Når jeg en sjælden gang stak hoved frem og talte fra hjertet var jeg fuld af selvbebrejdende anklager. Jeg var en hård selvkritikker, stillede store krav til mig selv – uden, at jeg var bevidst om det, sådan var jeg bare. Der var ikke mange omkring mig, der så tendenserne – jeg skjulte dem godt.

Bogen, der ændrede mit liv

I 2008, da jeg skrev min afgangsopgave til min eksamen som familie- og psykoterapeut gik det op for mig, hvad det var, der forstyrrede min sjælefred og holdt mig tilbage – min “ondt i kroppen” fik pludselig et navn, ANGST.

Opdagelsen og erkendelse kom, da jeg læste en bogen Kognitiv behandling af panikangst og socialfobi, af Esben Hougaard. Tænk, at nogen havde skrevet om mig, uden at kende mig. viden om angst er transformerende, det kan jeg skrive under på.

Jeg var angst, hele min krop var fyldt med bange angst. Dybest set følte jeg mig ikke tryg ved nogen eller noget – “VERDEN ER FARLIG” – var første sætning “DU KAN IKKE REGNE MED ANDRE MENNESKER, DE VIL SVIGTE DIG” – sådan lød sætning nummer to, og der kom flere til.

Bekymringer, katastrofetanker, grublerier

Åh my. Det støjede i mit hoved med alle mulige tanker om dit og dat. Negative, selvkritiske, devaluerende, urealistiske tanker, der ikke gav troen på at kunne noget værdi. Tværtimod.

Det kom fuldstændig bag på mig, og på samme tid gav det mening. Nu forstod jeg, hvorfor mit hjerte hamrede løs, hver gang jeg nærmede mig noget, jeg virkelig brændte for, noget der virkelig betød noget for mig.

Jeg var ikke bare almindelig nervøs, jeg var angst, så angst, at jeg negligerede mine egne behov, holdt mig tilbage og helt undlod at sige og gøre noget, når jeg virkelig brændte for en sag.

Hjemme i eget hus, blandt familie og venner så det anderledes ud. Jeg er gået glip af rigtig meget på den konto.

Min eksamensopgave gav mig håb

Nu skulle livet leves for fuld skrue – jeg var tændt. Drømmene foldede sig ud og voksede ….. som det er med drømme, de trænger sig på, om man vil det eller ej, så man kan lige så godt tage dem med på råd og lytte til dem. De blev med tiden et forstyrrende element – jeg blev mere og mere utilfreds og forstod ingenting. Jeg havde jo fået nogenlunde styr på det med angsten. Mit selvværd kom i farezonen, er jeg bare ikke god nok, er det derfor mine drømme ikke folder sig ud? Jeg gav op, hver, hver anden dag – så ku det også bare være lige meget, det hele. Lige indtil den dag, hvor jeg fik øje på denne lille provokerende sætning…

hvad venter du egentlig på - ved du det?

Et mål, der ikke har en plan, er blot en drøm – og drømme er ikke virkelige, før du giver dem noget at gå efter

Ja, tænkte jeg – hvad er det mon, jeg går og venter på

Jeg kendte mine drømme indefra og ud. Jeg viste præcis, hvad det var jeg ville… og ja, angsten var der, glimtvis, for sådan er det nu engang med angst. Så, hvad ventede jeg mon på? Drømme handler jo om mål, noget vi gerne vil opnå, de handler om os selv, og de skal have en plan for at folde sig ud. Og en plan har brug for strateger, værktøjer, der kan bidrage til deres livsudfoldelse.

Jeg kalder det frihed til at være den du er – sammen med andre.

Og ud af det, mine erfaringer fra egen praksis og min egen historie, har jeg lavet foredraget “Træd ud af angsten og ind i friheden til at være den du er – sammen med andre.

Jeg har i perioden 2014 – 2016 været tilknyttet som underviser ved Kempler instituttets familieterapeutiske uddannelse, hvor jeg underviste 3. årgang.

Jeg har i perioden 2012-2015 haft et tæt samarbejde med forskellige kommuner, hvor jeg har varetaget følgende opgaver:

Aarhus Kommune, Jobcenter – Social Mentor for unge og voksne og Familiecenter Vest –  Støtte/kontaktperson – familiebehandling.

Favrskov Kommune, Børn og unge – § 54 støtteperson.
Vesthimmerland kommune – §140 støttet samvær.

Udannelsesmæssig baggrund

2021: Supervisor
2017: Core grupppe ISTDP (Intensiv Dynamisk Korttidsterapi v. Psykolog Bjarne Thannel.
2015: Supervision v. Kempler Instituttet i Randers / underviser Anette Krog. kempler.dk
2013: Mindfulness – MBSR v. Birthe Moksha, Psykoterapeut og Mindfulness instruktør.
2013: COOL KIDS/Chilled – Angstklinikken på Psykologisk Institut Aarhus Universitet.
2009 – 2012: cand.pæd.pæd.psyk v. DPU Aarhus. (minus speciale)
2009: Kognitiv adfærdsterapi – Bjødstrup, Institut for gestaltanalyse ved Cand.pæd.psyk. Niels Hoffmeyer.
2003 – 2008: Psykoterapeut MPF – Individuel, par-/familie/gruppeterapeut og supervisior ved Niels Hoffmeyer m.fl.
2005: Lærer v. VIA University College i Aarhus. viauc.dk/
2000 – 2003: Terapeutisk basisgruppeforløb og personlig udvikling
1991 – 1999: Meditation og personlig udviklingskurser

Mine drømme blev omsat til ord og handling

Og i dag lever mange af dem i bedste velgående – DE LEVER, og det er pointen. Kig på din drøm, sæt mål, lav en plan og få handlet – for livet leves ikke på tankeplan, vi kan ikke tænke os til udvikling og forandring, vi er nød til at gøre noget proaktivt.

Jeg arbejder altid med et handlingorienteret blik – og det er målet i min praksis, at du får udbygget og udviklet dine handlingskompetencer, så du kan gøre det, du har brug for i en hver given situation – så du kan genfinde friheden til at være den du er – sammen med andre – intet mindre.

Helle Fonager

Jeg er medlem af Dansk Psykoterapeutforening og udfører mit arbejde ud fra foreningens etiske regler. Jeg har tavshedspligt og min supervisor/terapeut er omfattet af de samme regler.

Niels Hoffmeyer, som var leder af Bjødstrup IFGA (institut for Gestalt Analyse) hvor jeg er uddannet, døde pludselig i marts 2015. Bjødstrup lukkede efterfølgende. Jeg har lært så meget i hans nærvær – tak Niels, du er savnet.

dansk psykoterapeut forening
helle fonager sidder ned
Helle Fonager

Helle Fonager

Underviser, Familie- og Psykoterapeut MPF

Ring til mig