fbpx

ANGSTBEHANDLING AARHUS

Giv dit selvværd den frihed du fortjener.

Jeg har arbejdet professionelt med angstbehandling de sidste 14 år. Og personligt, har jeg haft et forhold til angsten det meste af mit liv, så langt tilbage jeg kan huske. Jeg kender og genkender angsten i alle dens formationer, den er ustyrlig, dikterende, invaderende, forstyrrende, ubehagelig, hæmmende, begrænsende, uforståelig og vildt irriterende. Måske du kan tilføje et par ord til listen. 

Den gode nyhed er, at du kan lære at træde ud af angsten, du kan lære at opbygge dit mod og styrke dit selvværd, så du kan skabe det liv, du ønsker dig.

Den vigtigste beslutning for et succesfuld forløb er dit kommitment – at du bliver ved, indtil du har lært alle de nye færdigheder, det er her du optimerer dine muligheder for at lykkes. Læs mere og gruppeforløb Træd ud af angsten >>

Jeg har telefontid mandag, onsdag og fredag kl. 9.00 - 10.00. Ring på 40870985. Du er velkommen til at lægge en besked, så ringer jeg dig op.

Angstbehandling – det handler om livskvalitet, drømme og mål

– om dine muligheder for selv at skabe det liv, du ønsker dig.

Hvad er angst – hvorfor får nogen angst og andre ikke

– hvad går det ud på – og er der behandlingstilbud til alle, uanset alder?

Her får du svar på udvalgte spørgsmål om angst, som jeg ofte får stillet. Hvad aktiverer angsten, hvorfor nogen får angst og andre ikke, og hvorfor er kognitiv adfærdsterapi super effektiv i angstbehandling. Du får også den første metode i angstbehandlingen “Realistisk tænkning” – den finder du nederst på siden.

Angst – en helt almindelig følelse – og så alligevel ikke…

Angst er en følelse, som oftest aktiveres, når vi retter vores opmærksomhed mod fremtiden. Den har rødder i fortiden, fodres af tidlige oplevelser, som er lidt ude af trit med tid og sted. Vi har en frygt for, at noget vil ske, baseret på noget som engang skete – kroppen reagerer voldsomt og gør sig klar til at kæmpe eller flygte. Det sker også nogen gange, at kroppen bliver handlingslammet, fastfryser – man kan ikke sige noget, ikke røre sig – kroppen er helt slap. Sidstnævnte reaktion er meget ubehagelig og sker ofte i de situationer, hvor man ikke kan flygte eller kæmpe. Bare tanken om, hvad der måske kunne ske, kan aktivere angsten.

Hvorfor kommer angsten?

 • Der sker noget… en situation, en begivenhed
 • Du tænker noget om det, der sker
 • Tanken aktiverer en følelse – angst, vrede, glæde, sorg (ked af det), afsky, skam, skyld
 • Følelsen bestemmer hvad du gør – adfærd.
 • Er du angst, vil du som oftest undgå, undvige, undskylde… (flygte, kæmpe eller fastfryse)

I dag ved man, at angst er arveligt (30-50 %) – forbundet med et oversensitivt, hurtig reagerende nervesystem, som let bliver overvældet – inden man når at tænke sig om. Angsten kan også være udløst af tidlige oplevelser, fornemmelser og erindringer, kaldet stressorer, overvældende oplevelser, som har stresset kroppen så voldsomt at angsten er blevet bange.

Nervesystemets indflydelse.

 • Derfor er angst så svær at kommunikere med!
 • Angsten opererer i ANS – Det autonome nervesystem – som opdelt i det sympatiske og parasympatiske nervesystem.
 • Her er der ingen kontrol – fordi systemet er ikke er underkastet viljens kontrol og derfor reagerer angsten ikke på kommandoen – “tag dig nu sammen”
 • Det kræver vilje/kontrol at tage sig sammen
 • Angst og frygt er naturlige og eksistentielle følelser/forsvarsmekanisker – det er når angsten forstyrer, besætter vores nervesystem, og hindrer vores handlinger, interesser og livsdrømme, der er brug for at gribe ind.

Hvorfor lige mig?

 • Forskningen peger på flere faktorer
 • Genetik – vi er forskellige, et sensitivt, hurtigt nervesystem bliver lettere overvældet.
 • Læring – opvækst, stressorer – oplevelser i livet – livskriser
 • Samvær med familie og venner – vi spejler os i hinanden
 • Og så er angst en grundfølelse, som alle mennesker skal lære at håndtere – på lige fod med alle de andre følelser – en del af livets udvikling.

Angst blandt børn, unge og voksne er stigende – en bekymrende udvikling.

Angst er en af de hyppigst forekommende psykiske udfordringer/problemer hos børn, unge og voksne, og det siges at være stigende.

Børn tumler ofte med seperations- og bekymringsangst og mange unge rammes af social angst og bliver usikre i deres præstationsevner – i daglig tale også kaldet lav selvtillid/selvværd, udpræget generthed og grundlæggende usikkerhed. Ubehandlet angst fra opvæksten, gentagne traumatiske oplevelser kan udvikle sig til generaliseret angst i voksnelivet.

Det er sjældent, at angst forsvinder af selv selv, man lærer at leve med det – tænker måske, “sådan er jeg bare” og for at klare sig bedst muligt, undgår man forskellige situationer, mennekser, steder, aktiviteter o.lign.

Den gode nyhed – angst kan behandles uanset alder.

Kognitiv adfærdsterapi har slået sig fast om den førende behandlingsmetode i angstbehandling – det virker, og det er pointen, og jo før man påbegynder behandlingen jo hurtigere resultater. Og angstbehandling har ingen alder – det er de samme metoder, man bruge ift, børn, unge og voksne.

Angstbehandling.

Indenfor angstbehandling er vores tænkning, vores kognition, helt central. Man ved i dag, at det er vores tanker, altså det vi tænker om det, som sker, der aktiverer angsten. Og tanker er en mental aktivitet i hjernen – en forestilling om virkeligheden.

Første del af angstbehandling er realistisk tænkning – en kognitiv omstruktureringsproces, hvor man udfordrer tankerne, så de bliver mere realistiske – hvilket reducerer angstniveauet betydeligt – det virker, og det er pointen. Det er målet at få den nye tænkemåde indbygget, så den kører automatisk – og det kræver mange gentagelser. Vær tålmodig, så skal det nok lykkes, og få gerne en anden til at stille spørgsmålene. God fornøjelse.

Derfor er gruppeforløb super effektive.

Formålet med angstbehandlingen er, at du eksponerer dig selv for det, du er bange for – indtil du ikke er bange mere… “face your fears” Små skridt sammen med andre, der har lignende udfordringer, virker. Den synergi et gruppeforløb kan generere er langt mere effektiv end én til én samtaler, fordi du er sammen med andre, der kender/ genkender dine problemstillinger og dine udfordringer.

Søren Kirkegaards tanker om Angst…

Søren Kirkegaard beskriver angst som et af menneskets grundvilkår – I sit væsen er den tvetydig – den kan være både ven og fjende på samme tid. Angstens mange ansigter gør den ofte svær at genkende – den kommer og går, som havde den sit helt eget liv – og det har den også – den ligger nemlig uden for vores viljeskontrol. Jeg gir Kirkegaard ret – angst er et af menneskets grundvilkår – ven som fjende, og jo bedre vi kender angstens væsen, hvad den har på hjertet, jo bedre kan vi håndtere det kropslige og psykiske ubehag angsten gir, så vi ikke handlingslammer os selv.

Angst er et veldokumenteret forsvar – en primitiv medfødt forsvarsmekanisme – en grundfølelse. Pludselig opstået angst, panikangst, er en reflekslignende alarmreaktion på akut opstået fare og har til formål, at vi mobilisere al den energi vi har i kroppen, og gør os klar til kamp eller flugt. Vejrtrækningen og pulsen stiger, derved tilføres kroppen mere ilt og blodet ledes væk fra huden til musklerne – kroppen er klar. Om vi kæmper, flygter eller gir op (handlingslammelse) afhænger af, hvordan vi vurderer/oplever situationen – målet er overlevelse. Er det muligt at flygte, kan vi vinde kampen, eller er det bedst at gi op (handlingslammelse)

Da angst er et grundvilkår og en forsvarsmekanisme, vil vi opleve angst i løbet af livet – i større og mindre grad. For de fleste vil angst være en forbigående reaktion i specifikke situationer. For andre antager angsten en styrke og varighed, der medfører personlig og social indskrænkning i hverdagen – her tales om sygelig angst – angst, der gør syg.

Terapeutiske forløb

Rammerne for det terapeutiske forløb aftales fra gang til gang.
Tjek pris, forløb og tilmelding. klik her >>

Et terapeutisk forløb varierer, alt efter behov og problemstilling. Har du aldrig gået i terapi før, anbefaler jeg, i første omgang, at du kommer mindst fem gange. Du må være indstillet på, selv at gøre en indsats – for det er dig, som er den primære i forløbet, det er dig, som skaber forandring og udvikling i dit liv…

I min daglige praksis hjælper jeg børn, unge og voksne med at transformere angst til indre ro, selvsikkerhed og styrke, så de kan hjælpe sig selv og andre. Så de kan gøre det de har lyst til og drømmer om. Der er fokus på at lære nye færdigheder og opbygge modet. Og her kommer vi ikke uden om selvværdet – som er det bærende fundament – selvværd er det omdømme du har i dig selv.

Jeg kalder det frihed til at være den du er – sammen med andre.

Kontakt Helle Fonager

Ring mig op

10 + 14 =

Jeg har telefontid mandag, onsdag og fredag kl. 9.00 - 10.00. Ring på 40870985. Du er velkommen til at lægge en besked, så ringer jeg dig op.

Hvad vil du virkelig - i virkeligheden?

Hvis du kunne, bare med et knips i fingrene, hvad ville du så ændre her og nu?

 

Og hvis du gjorde det, hvordan ville dit liv så se ud?
Ved du det? Og hvis ikke - har du så en ide om, hvordan du vil finde ud af det?

Det er her, vi starter i online kurset "Træd ud af angsten" Det er en fantastisk video, som hjælper dig, med at fokusere på det du gerne vil - i virkeligheden

 

 

Events

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Helle Fonager

I min daglige praksis hjælper jeg børn, unge og voksne med at transformere angst til indre ro, selvsikkerhed og styrke, så de kan hjælpe sig selv og andre. Cool Kids og Chilled for børn og unge, kognitiv adfærdsterapi for voksne.

 

©Helle Fonager 2019 | Syrenvej 15, 8240 Risskov | Tlf.: 40 87 09 85 | info@hellefonager.dk

 

Få min ebog - Motivation

Helle Fonager - eBog Motivation

Tusinde tak for din tilmelding