fbpx

ANGSTBEHANDLING FOR VOKSNE

Psykoterapeut Helle Fonager

I angstbehandling er der fokus på at lære nye færdigheder og nye strategier, så du kan håndtere angsten.

Jeg har åbent for tilgang af nye klienter til individuelle forløb. Jeg starter nye gruppeforløb “Træd ud af angsten” 14. november 2018 og 6. marts /13. marts 2019. Der er åben for tilmelding

Hvis du gerne vil booke en tid, kan du ringe 40 50 02 72 mandag, tirsdag og torsdag i tidsrummet 8.30 – 9.30. Du kan også sende en besked, så ringer jeg dig op. 

 

Angstbehandling – det handler om livskvalitet, drømme og mål

– om dine evner til selv at skabe det liv, du ønsker dig.

Kognitiv terapi er metodemæssigt en udviklingsmodel.

I forløbet arbejdes der med en detaljeret forståelse af sjælelivet, adfærden, tankerne, følelserne og kroppens funktion. Når der arbejdes kognitivt, arbejdes der først og fremmest med fokus på tanker og forestillinger for at forstå, hvordan en række uhensigtsmæssige adfærdsformer og reaktioner opstår og underminerer alt. Formålet er at finde mening og forståelse, selv når ens handlinger og tanker virker meningsløse og uforståelige.

Angst – en helt almindelig følelse – og så alligevel ikke…

Angst er en følelse, som oftest aktiveres, når vi retter vores opmærksomhed mod fremtiden. Den har rødder i fortiden, fodres af tidlige oplevelser, som er lidt ude af trit med tid og sted. Vi har en frygt for, at noget vil ske, baseret på noget som engang skete – kroppen reagerer voldsomt og gør sig klar til at kæmpe eller flygte. Det sker også nogen gange, at kroppen bliver handlingslammet, fastfryser – man kan ikke sige noget, ikke røre sig – kroppen er helt slap. Sidstnævnte reaktion er meget ubehagelig og sker ofte i de situationer, hvor man ikke kan flygte eller kæmpe. Bare tanken om, hvad der måske kunne ske, kan aktivere angsten.

Hvor lang tid tager det?

Det kommer fuldstændig an på, hvor meget tid og energi du selv investerer i processen. Der er hjemmeopgaver, som en del af angstbehandling. Jeg anbefaler som udgangspunkt 8-15 gange med forskellig intervaller – det kan være 2,3,4 uger mellem hver session. For yderliger info om forløb og pris læs her.

Gruppeforløb speeder processen op.

Formålet med angstbehandlingen er, at du eksponerer dig selv for det, du er bange for – indtil du ikke er bange mere… “face your fears” Små skridt sammen med andre, der har lignende udfordringer, virker. Den synergi et gruppeforløb kan generere er langt mere effektiv end én til én samtaler, fordi du er sammen med andre, der kender/ genkender dine problemstillinger og dine udfordringer.

Angstbehandling – derfor er kognitiv adfærdsterapi den førende behandlingsmetode.

Kognitiv terapi kaldes også for en økologisk psykologi – den er udviklet gennem studier /observationer af mennekser, med fokus på sammenhængen mellem menneskers kognition, følelser og adfærd. Gennem studierne opstod der empirisk grundlag for teori og metode.

De enkelte teknikker/metoder er udviklet gennem nøje observationer af ”normale” menneskelige reaktionsmønstre. Arbejdsformen lægger vægt på et ligeværdigt samarbejde mellem terapeut og klient. Og der fokuseres på helheden – ikke kun på det enkelte menneske, men globalt, på familiens funktion, organisatoriske sammenhænge og samfundsmæssige forhold. Opbygning af færdigheder og udvikling af nye strategier er i fokus – læring og kompetenceudvikling. Metoderne følger normal indlærings- og udviklingsprocesser.

Indenfor angstbehandling er vores tænkning, vores kognition, helt central. Man ved i dag, at det er vores tanker, der aktiverer angsten. Tanker er en mental aktivitet i hjernen – en forestilling om virkeligheden, som i de flest tilfælde ligner virkeligheden – og vi har ca 60.000 af dem kørende – i døgndrift. Det er ikke let at fange tanken bag følelsen, derfor arbejder man struktureret med øvelserne, som gentages efter princippet – øvelse gør mester.

Ofte stillede spørgsmål i kognitiv terapi.

Hvad vedligeholder problemet?
Hvilke tanker – følelser – adfærd er styrende, forstyrrende ift. problemet?
Hvilke nye strategier skal opbygges for at kunne håndtere, hvad, som måtte komme?

Coping er her et centralt begreb: dvs at lære at takle, håndtere og hamle op med, hvad der måtte være af udfordringer.

De mest almindelig fejlantagelser…

Det går nok over af sig selv – jeg skal bare tage mig sammen…
Det er nok forbigående, tilfældigt – jeg burde tage mig sammen.
Det er fordi jeg ikke god nok – sådan er jeg bare.
Hvis jeg lader som ingenting – så holder det nok op…
Jeg må være svag!
Det er nok fordi, jeg har gjort…

Den gode nyhed – angst kan behandles uanset alder

Kognitiv adfærdsterapi har slået sig fast om den førende behandlingsmetode i angstbehandling – det virker, og det er pointen, og jo før man påbegynder behandlingen jo hurtigere resultater. Og angstbehandling har ingen alder – det er de samme metoder, man bruge ift, børn, unge og voksne.

Første metode i angstbehandling er realistisk tænkning.

En kognitiv omstruktureringsproces, hvor man udfordrer tankerne, så de bliver mere realistiske - hvilket reducerer angstniveauet betydeligt - det virker, og det er pointen. Det er målet at få den nye tænkemåde indbygget, så den kører automatisk - og det kræver mange gentagelser. Vær tålmodig, så skal det nok lykkes, og få gerne en anden til at stille spørgsmålene. God fornøjelse.

Download værktøjskassen

En oversigt over alle metoder og strategier til din vej ud af angsten.

Angst er en indre konflikt, du har med dig selv.

Når vi sælger ud af os selv – flytter angsten ind. Når vi går på kompromis, siger nej, når vi mener ja, og omvendt, er vi i risiko for at udvikle angst. I første omgang opleves det som lavt selvværd, manglende tiltro til sig selv, uro, bekymringer, som hele tiden forstyrer og så en dag oplever du måske panikangst – som kom det ud af det blå – vildt ubehageligt.

Virkeligheden er, at panikangsten er et udtryk for et langvarigt udsalg, hvor vi har gjort os mindre end vi er, holdt os tilbage, gået på kompromis, undladt at sige noget, fordi vi var bange – for nogen en adfærd, som har rødder helt tilbage i barnsdommens gade – man kan ikke huske, at det nogensiden har været anderledes…

Det er et smertefuldt sted, og livet bliver meget begrænset, når angsten får lov til at bestemme. Heldigvis er det muligt at ændre denne udvikling – angst kan behandles. Jeg taler af egen erfaring – det er en vej igennem og ud på den anden side.

Jeg har selv gået vejen, og i dag hjælpe jeg børn, unge og voksne med at transformere angst til indre ro. selvsikkerhed og styrke, så de kan hjælpe sig selv og andre, så de kan skabe det liv, de drømmer om – intet mindre.

Jeg kalder det “Frihed til at være den du er – sammen med andre”

Kom med til foredrag

Jeg holder også foredrag – “Træd ud af angsten og ind i friheden til at være den du er – sammen med andre”.

Terapeutiske forløb

Rammerne for det terapeutiske forløb aftales fra gang til gang.
Tjek pris, forløb og tilmelding. klik her >>

Et terapeutisk forløb varierer, alt efter behov og problemstilling. Har du aldrig gået i terapi før, anbefaler jeg, i første omgang, at du kommer mindst fem gange. Du må være indstillet på, selv at gøre en indsats – for det er dig, som er den primære – der er dig, som skaber forandring og udvikling i dit liv…

I min daglige praksis hjælper jeg børn, unge og voksne med at transformere angst til indre ro, selvsikkerhed og styrke, så de kan hjælpe sig selv og andre. Så de kan gøre det de har lyst til og drømmer om. Der er fokus på at lære nye færdigheder og opbygge modet. Og her kommer vi ikke uden om selvværdet – som er det bærende fundament – selvværd er det omdømme du har i dig selv.

Jeg kalder det frihed til at være den du er – sammen med andre.

Kontakt Helle Fonager

Ring mig op

5 + 5 =

Hvis du gerne vil booke en tid, kan du ringe 40 50 02 72 mandag, tirsdag og torsdag i tidsrummet 8.30 – 9.30. Du kan også sende en besked, så ringer jeg dig op. 

Træd ud af angsten -et online mentor kursus

"en øjenåbner", "...nu forstår jeg, nu giver det mening - så fantastisk", "selvfølgelig skal de andre følelser frem i lyset - nu forstå jeg, hvad det er, jeg har været bange for i alle de år - det er det vildeste" "Ad hjertet tak - at det var vreden og sorgen, som fremkaldte angsten, var jeg overhovedet ikke klar over - nu forstår jeg, hvad du mener, når du siger, at angsten nogen gange snyder problemet"

Helle Fonager

I min daglige praksis hjælper jeg børn, unge og voksne med at transformere angst til indre ro, selvsikkerhed og styrke, så de kan hjælpe sig selv og andre. Cool Kids og Chilled for børn og unge, kognitiv adfærdsterapi for voksne.

 

©Helle Fonager 2018  | CVR: 34320268; | Syrenvej 15, 8240 Risskov | Tlf.: 40 50 02 72 | info@hellefonager.dk

 

Få min ebog - Motivation

Helle Fonager - eBog Motivation

Tusinde tak for din tilmelding